Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic `97 1.4 benzyna - założyć gaz czy nie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Civic `97 1.4 benzyna - założyć gaz czy nie?

Witam,

Moja stara Honda Civic `97 1.4 benzyna ( 75 koni ) chodzi jak pszczółka na benzynie. Kompletnie nic sie nie dzieje. W miesiącu robie po 3000 km i to głównie na trasie. Pali ładnie od 5.8 - 6.5 L / 100 km.

Niestety czasy w miarę taniej benzyny już się kończą. A przy tej ilości kilometrów koszt jest dla mnie poważnym obciążeniem.

Zamierzam założyć do niej sekwencje - gaz. Koszt około 2.700 zł.
    Kiedyś miałem gaz w vw polo i co miesiąc coś sie psuło

Bardzo proszę osoby, które mają doświadczenie z gazem w podobnych modelach o opinię.

Boję się nieco, że jak założę gaz to auto będzie mi szwankować i będę miał problem z dojechaniem do roboty.

Czekam na wasze komentarze. Z góry dzięki!

PK

Też jestem ciekawy, czy te silniczki dobrze znoszą gaz bo myśle o zagazowaniu Hani :-D (1.4 16V) 1999r.

Comment

1,5 v-tec e 7 benzyny na 100 założyłem sekwencje, na butli 30 tzn. około 26 litrów robie 320 w cyklu mieszanym, na trasie ponad 370, do tego raz w miesiącu trzeba zatankować 10 litrów benzyny na jakieś 1300km ponieważ sekwencja sama decyduje nad tym kiedy przełączyć na gaz. W zimie spala dużo więcej benzyny.

Na początku zapalała mi się kontrolka pomarańczowa oznaczająca złe spalanie, szarpało i słabe było, ale to ze względu że trzeba pojeździć około 1000 km aby go wyregulować. Teraz niema różnicy między benzyną a gazem, a przynajmniej różnica jest niemal niezauważalna.

Sekwencje polecam każdemu :-)

Comment

Witam,

No i założyłem ... BRC sequent 24 czy jakoś tak... 2.700 zł, butla 34 L.

Wrażenia:

1. Zanim dojechałem na stacje zobaczyłem wysoką temperaturę płynu w chłodnicy. Kupiłem, dolałem na maxa i wróciło do normy.
        2. Silnik jest nieco głośniejszy.
        3. Autko jest ciut bardziej mułowate.
        4. Spalanie nie znane - jeszcze nie przejechałem tyle.
        5. Dojechałem wieczorem do chaty i przełączyłem na benzynę - ponoć tak lepiej dla silnika. Rano niemiła niespodzianka. Odpaliłem, ujechałem z 15 metrów, dodaje gazu a on nic - pojawiło się coś w rodzaju dziury. Wpierw zwolnił lekko, a potem przyspieszył mocniej. Dziwne uczucie.
        6. Zjawisko twardego pedału gazu. To ciekawostka. Rano na tej benzynie jechałem 5 km bez włączania gazu. I musiałem walczyć z własnym pedałem gazu - stawiał opór większy niż zwykle - zawsze chodził delikatnie. Po przejechaniu 3 km sytuacja wróciła do normy. Potem cały dzień normalnie.
        7. Jeśli instalacja jest wyłączona to auto zapala po staremu - brum brum i można ruszać. Jeśli instalacja jest włączona - choć sygnalizuje, ze przejście na gaz jeszcze nie nastąpiło - zapalanie następuje natychmiastowo - robi brum i jest. Mały szok.

Dziś znów zgasiłem go na benzynie - ręcznie wyłączając instalacje. Jutro rano zobaczymy co będzie.

PK

Comment

PK- spoko, myślę że to wszystko tylko kwestia regulacji, zadziwiłeś mnie z pedałem gazu :-) może coś tam gazownicy naruszyli nie mam pojęcia. Ja bede zmuszony założyć chyba zwykłą instalke +blos. O sekwencji moge pomarzyć. Zdania są podzielone jedni zachwlają proste instalacje a inni sekwencje, zobaczymy w praniu ;-)

Comment

jakies pół roku temu przy przebiegu 165tyś zalożyłem gaz 2 generacji z butla w kole 30l (koszt 1650 zł).....jak dotąd nie mam zadnych problemów auto ładnie sie zbiera ...na trzecim biegu bez trudu osiągam 140km/h aczkolwiek zamierzam zamontowac blos-a .... w mieszanym cyklu pali jakies 7,5 l gazu . .jestem bardzo zadowolony tankuje za 50 zł i robie 300 km
            Last edited by pedro985; 28-01-2009, 20:23.

Comment

Mam gaz już jakiś czas, sam załozyłem, koszt 2200zł ...różnice jaką zauważyłem to taka iż samochód na trzecim biegu słabo się zbiera, kipskawe przyspieszenie ma, ale to jedyny feler który trafił się, ogólnie mi to nie przeszkadza, rajdowy samochód to to i nie jest więc... ma jeżdzić i spalać mało, i nie pisac... kup sobie rower! ... jeszcze coś takiego, jeżeli chodzi o sekwencje to nie ma czegoś takiego, że jak przejedzie się ok 100, niektórzy 1000km to do gazownika na regulacje, jakis absurd! Na regulacje można pojechać po 15k i wymiane zaworków, co jest obowiązkiem
              ...spalanie w granicach 8,5l w cyklu mieszanym, udało mi się teże spaść poniżej 8l, ale w ramach testów sprawdzalem
              Last edited by $kull; 29-01-2009, 14:44.
              siusiak jesteś i płacisz 5zł

Comment

Working...
              X